Et trobes aqui: Inici - Grup de Polítiques de Salut - Documents - La salut és el que importa. Diari de Sanitat

NOVETATS

 

Alertes Mediambientals:

 

bosc-200x60

 

La salut és el que importa. Diari de Sanitat

Atenció: s'obre en una nova finestra. Imprimeix

 
La Salut és el que importa (16 desembre 2018)
Ens podem preguntar: La Sanitat ha de tenir la prioritat d'estar a l'atenció de la malaltia o al servei de la salut?
Josep Marti Valls
 

 

Per ara, els serveis sanitaris estan dedicats fonamentalment a l’atenció a la malaltia, algunes vegades a la prevenció i generalment actuen quan ja hi ha símptomes fent diagnòstics, posant tractaments (molts cops sofisticats, amb ingressos hospitalaris i intervencions que comporten també riscos) i al final acompanyant a pacients crònics i amb sort ajudant a una bona mort (molts cops allargant l’esperança de vida però amb molt mala qualitat d’aquesta, quant no amb aferrissament terapèutic).

Tot aix√≤ est√† molt¬†b√©, molts cops¬†√©s¬†necessari, per√≤ la Salut¬†√©s¬†una¬†altra cosa. Si pagu√©ssim als professionals¬†nom√©s¬†quan estem malalts anir√≠em malament (hi ha pa√Įsos que ho fan i aix√≠ els hi va). Els hem de pagar amb bons salaris¬†perqu√®¬†ens ajudin a vetllar per la nostra salut i la de la comunitat, per aix√≤ el millor nivell d‚Äôatenci√≥ sanit√†ria¬†√©s¬†el de l‚ÄôAtenci√≥ Prim√†ria i Comunit√†ria p√ļblica, el nostre equip de professionals, proper, que at√©n la nostra salut al¬†llarg de tota la vida, ens coneix i coneix el nostre entorn, i quant ho necessitin (en algunes ocasions per patologies greus o rares) ja demanaran consulta als especialistes.

Per√≤ que¬†√©s¬†la Salut?¬†L‚ÄôOMS¬†la definia l‚Äôany 1946 com L‚Äôestat de complert benestar f√≠sic, mental i social i no sols abs√®ncia de malaltia, una definici√≥ ut√≤pica i poc realista,¬†√©s¬†el tot o res, dif√≠cil un ‚Äúcomplet¬†estat de benestar‚ÄĚ (potser nom√©s assolible en determinats moments de la vida, o tamb√©¬†complet¬†benestar sota els efectes de les drogues). ‚ÄúAmb abs√®ncia de malaltia‚ÄĚ, vol dir que si estem una mica malalts, amb un refredat per exemple, ja no tenim¬†salut?¬†Han passat¬†m√©s¬†de 70 anys d‚Äôaquesta definici√≥.

A Catalunya el doctor Jordi Gol, coordinador d’una ponència que definia la salut, en el X Congrés de Metges i Biòlegs, celebrat a Perpinyà el 1976, va proposar una definició nova de salut que fruit del debat del Congrés i publicada al llibre d’actes del mateix (publicades per l’Acadèmia de Ciències Mèdiques) deia això: La Salut és aquella manera de viure que és autònoma (amb suficient autonomia personal per portar a terme raonablement els nostres projectes de vida) solidària (amb la salut dels altres i per tant en la lluita contra els determinants negatius per la salut, socials, econòmics, de gènere, ambientals, etc.) i joiosa (manera de viure amb alegria, optimisme, esperança). Aquesta nova definició va ampliar i millorar molt la proposta de definició de l’OMS, fa el concepte de salut més dinàmic i introdueix altres valors (no només somàtics) i no parla d’estat ni d’absència de malaltia. Segons aquesta definició es pot estar malalt o tenir alguna discapacitat i tenir força salut encara, de fet podem considerar la malaltia com un determinat mes de la salut (de vegades important).

32 anys després del Congrés de Perpinyà, en el 18è Congrés de Metges i Biòlegs del 2008 a Girona, la taula rodona sobre aquest tema coordinada pel Dr. Oriol Ramis, accepta la definició de salut esmentada com a vigent tot reconeixent el seu caràcter ideològic (i que no ho és?) i que cal seguir treballant per la seva hegemonia en la societat i el Sistema Sanitari.

Creieu que avui es pot canviar la ideologia dominant en la societat i els professionals¬†de qu√®¬†el sistema sanitari s‚Äôha de dedicar fonamentalment a la malaltia? El cam√≠ de la malaltia porta a la medicalitzaci√≥ creixent de tots els aspectes de la vida, a¬†l‚Äôexpropiaci√≥¬†de la salut com a autonomia i solidaritat de la persona,¬†nom√©s¬†serveix als interessos¬†de qui¬†volen guanyar diners amb els negocis de la malaltia i portar al Sistema Sanitari p√ļblic a la seva insostenibilitat.

Ser√† dif√≠cil canviar el paradigma, possiblement quasi¬†impossible si el model social i econ√≤mic global¬†√©s¬†el que¬†√©s: capitalisme financer hegem√≤nic, consumisme, creixement depredador dels recursos i del medi, individualisme en contra de la solidaritat, submissi√≥ per contes d‚Äôautonomia, desigualtats acceptades i dificultats creixents per ser lliures. Per aix√≤ diem que la lluita per la Salut¬†√©s¬†necess√†riament la lluita per recuperar els valors republicans, els valors del¬†b√©¬†com√ļ i els drets socials. Sense una societat sana no podrem aspirar a la salut individual ni col¬∑lectiva. Cal treballar aquest tema i afiliar-nos al Club de la salut i la Prim√†ria.