Et trobes aqui: Inici - Medi Ambient - Documents

NOVETATS

 

Alertes Mediambientals:

 

bosc-200x60

 

Documents

Medi ambient i Salut

Atenció: s'obre en una nova finestra. Imprimeix

Presentacio de la Carme Valls sobre 

Canvi climàtic i salut

 

Hem signat el Compromís per l'Aigua Pública

Atenció: s'obre en una nova finestra. Imprimeix

aigua agbar

34 ENTITATS SIGNEN EL COMPROMÍS PER L’AIGUA PÚBLICA I DEMOCRÀTICA LA 1A SETMANA. SOM-HI!!

El passat dimarts 15 de desembre vàrem endegar la campanya per la remunicipalització de l’Aigua a l’Àrea Metropolitana de Barcelona amb el llançament per xarxes socials del Compromís per l’Aigua Pública i Democràtica. Estem molt satisfets. La primera setmana, amb molt poc temps per prendre decisions ja hem rebut l’adhesió de 34 entitats. A destacar, la transversalitat i diversitat. Entitats històriques culturals, de defensa dels Drets dels nens, dels drets de les dones, associacions veïnals, xarxes ecologistes, etc.

Animem a totes les organitzacions compromeses per l’Aigua Pública i Democràtica a col·laborar en estendre’ns com una taca d’oli, amb la vostre implicació aconseguirem més adhesions, organitzeu xerrades, etc. També les encoratgem a reservar en les seves agendes la tarde del 22 de Febrer per a participar activament en l’Assemblea del Moviment per l’Aigua Publica i Democràtica i els dies 22 i 23 de març en els actes que organitzarem per commemorar del Dia Mundial de l’Aigua.

Adhesions al Compromís per l’Aigua Pública i Democràtica AQUÍ

Aviat obrirem les inscripcions a l’Assemblea del 22 de Febrer a la tarda a Cotxeres de Sants 

 

Pendents de sentència definitiva després de l’èxit de la Iniciativa Ciutadana

A hores d’ara, pendents d’una sentència definitiva del Tribunal Suprem, la multinacional Agbar-Suez gestiona en precari l’aigua a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Atès que el Tribunal Superior de Justicia de Catalunya a març de 2016 va anul·lar la creació de l’empresa mixta que ara l’abasteix. En cas que el Tribunal Suprem ratifiqui la sentència d’anul·lació definitiva de l’empesa mixta que actualment gestiona l’aigua s’obrirà una gran possibilitat de remunicipalitzar l’aigua a l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

 

Objectiu assolit. El Consell de Barcelona ha aprovat una consulta ciutadana sobre la remunicipalització de l’aigua

Amb l’objectiu que a Barcelona es pogués realitzar una Consulta Ciutadana el Moviment per l’Aigua Pública i Democràtica vàrem viure amb molta intensitat el repte de superar l’exigència d’aconseguir 15.000 signatures en només dos mesos. Gràcies al suport de moltes persones i entitats el vàrem superar amb escreix al recollir-ne gota a gota col·lectivament gairebé 27.000. Un gran èxit col·lectiu davant els intents de la poderosa Agbar-Suez en fer tot el possible per impedir que la ciutadania de Barcelona pogués opinar i dir la seva.

Amb tota la seva capacitat econòmica i d’influència Agbar-Suez ha intentat aturar una consulta ciutadana a Barcelona de múltiples i més que qüestionables formes: Espies del sector privat s’inflitraren en el moviment. Múltiples demandes de tot tipus. Posada en marxa de la seva maquinària publicitària de rentat d’imatge. Pressions a partits perquè al ple votessin en contra.

No obstant, les nombroses dificultats se superen i el Consell Municipal de Barcelona d’octubre acorda efectuar la consulta. Tot i això, sis mesos abans d’eleccions no es poden celebrar consultes. Ja no hi ha temps material. La de remunicipalitzar l’aigua s’ha d’aplaçar per al proper mandat.

 

Llençament del Compromís per l’Aigua Pública i Democràtica

L’any 2.018 va ser l’any de la Iniciativa Ciutadana. De sortir al carrer per defensar la democràcia real, de traslladar a la ciutaania que s’escriu aigua però es llegeix democràcia i com l’actual gestió era plena d’irregularitats, portes giratòries, segrests de les institucions, desregulació i preus injustos per a benefici dels accionistes d’Agbar-Suez, etc. L’any 2.019 obra moltes esperances. La sentència del Tribunal Suprem és a punt de caure i amb tota probabilitat ratificarà la sentència del TSJC d’anul·lació de l’actual servei, per la qual cosa s’haurà de decidir un de nou. I volem que sigui un model de gestió públic i democràtic. Per aquest motiu ens hem de tornar a mobilitzar i demostrar que som majoria els que volem una gestió de l’aigua pública amb control ciutadà.

Així que hem acordat destacar tres dates importants, la primera ja és realitat. El passat 15 de gener vàrem llençar el Compromís per l’Aigua Pública i Democràtica que té per objectiu aconseguir la suma del màxim d’entitats a partir d’un document on prevalen cinc peticions: Considerar l’accés a l’Aigua i al sanejament com un Dret Humà, fer front als reptes de preservació de les masses d’aigua davant els riscos del canvi climàtic, creació d’Observatoris d’aigua d’acord amb els criteris com s’ha de gestionar un bé comú, d’una governança democràtica amb control ciutadà i implicar-se en teixir i consolidar un moviment ciutadà que vetlli pel compliment de les altres quatre principals demandes.

El Moviment per l’Aigua Pública i Democràtica pretén prendre les seves decisions de la forma més democràtica que li sigui possible. Per la qual cosa, convoca una Assemblea per al proper 22 de febrer a la tarda a l’Auditori de les cotxeres de Sants per rendir comptes de la feina realitzada, analitzar i avaluar la situació i decidir els actes a realitzar al voltant de la celebració del Dia Mundial de l’Aigua (22 de Març).

Per tot plegat, us animem a signar el Compromís per l’Aigua Pública i Democràtica AQUI i reserveu el 22 de febrer per participar en l’Assamblea del Moviment per l’Aigua Pública i Democràtica i els dies 22 i 23 de Març per de formar activa en els actes de celebració del Dia Mundial de l’Aigua d’enguany.

   

Manifest d'entitats veïnals, ecologistes i de salut

Atenció: s'obre en una nova finestra. Imprimeix

 Per una transició energètica i ecològica  cap al Residu Zero a la ciutat de Barcelona

 

entitats veïnals, ecologistes i de salut sotasignats

 CEPA-EdC,                         

Plataforma Metropolitana Aire net,        

Associació de Persones Afectades per Productes Químics i Radiacions Ambientals (APQUIRA)

Plataforma Anti incineració de Montcada i Reixac

Coordinadora catalana contra la incineració

La Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB)

Ecologistes en Acció Catalunya

Federació Ecologistes de Catalunya (EdC)

Xarxa per la sobirania energètica

Green Peace

Associació de Veïns de Can Sant Joan de Montcada i Reixac

 Moviment contra la incineració a Uniland

IPCENA- EdC                      

Associació mediambiental Vall del Ges-EdC

ADENC-EdC                                                         

Bosc Verd-EdC                                                  

Plataforma Aturem la incineradora de Juneda. Les Garrigues-Pla d'Urgell- Urgell

Centre d’Anàlisis i Programes Sanitaris (CAPS)

Plataforma Anti incineradora del Congost

Moviment Ecologista de Sant Feliu de Llobregat (MES)                 

CORDADA-EdC

350BCN                                                                                 

 

Barcelona, 20 de juliol de 2018

 

   

DECLARACIÓN SOBRE CAMPOS ELECTROMAGNÈTICOS

Atenció: s'obre en una nova finestra. Imprimeix

DECLARACION CIENTIFICA INTERNACIONAL DE MADRID 2018

SOBRE EL ESTADO DE INVESTIGACIÓN DE LOS CAMPOS ELECTROMAGNÉTICOS

   

Manifest demanant un Departament de Medi Ambient

Atenció: s'obre en una nova finestra. Imprimeix

EL CAPS DONEM SUPORT A AQUEST MANIFEST

Comunicat de premsa: Més de 40 entitats catalanes reclamem un Departament de Medi Ambient

ecologisteslog2.jpg
MEDI AMBIENT, UN DEPARTAMENT IMPRESCINDIBLE DEL NOU GOVERN DE LA GENERALITAT PER GARANTIR EL FUTUR DE CATALUNYA.

Davant la proximitat de la constitució d'un nou Govern de la Generalitat, les entitats ecologistes, ambientals i plataformes de defensa del territori català han adreçat un Manifest als grups parlamentaris on demanen la recuperació del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya.

L'argumentari exposat al manifest demana recuperar el Departament de Medi Ambient, com a eina imprescindible dins de l’acció del nou govern per poder avançar cap a una transformació del model de país.

En la darrera legislatura el govern es va dotar d'un macrodepartament de Territori i Sostenibilitat, però el resultat ha demostrat que no és operatiu subordinar medi ambient a Obres Públiques i Infraestructures.

El Manifest conclou que la recuperació del DMA serà una eina imprescindible per facilitar que la preservació del patrimoni natural i les polítiques ambientals i de sostenibilitat esdevinguin una peça clau i transversal del nostre futur com a poble així com de l’acció de totes les nostres institucions de govern.

Les més de 40 entitats signants, entre les quals hi ha les més significades del país en la defensa ambiental i la promoció dels valors ecològics es comprometen a donar suport a un procés participatiu per contribuir a assolir aquests objectius indefugibles i esperançadors.

Per a més informació:
Josep Moner: 687 40 49 65

Federació Ecologistes de Catalunya

   

Salut i Contaminació

Atenció: s'obre en una nova finestra. Imprimeix

 

FMC - Formación Médica Continuada en Atención Primaria

 

Efectos de la calidad del aire sobre la salud

 

 

J. Martí Valls

 

La contaminación del aire es un determinante de la salud creciente, generador de morbimortalidad muy importante.

El grado de conocimiento y sensibilización de los efectos sobre la salud de la contaminación del aire por parte de los profesionales sanitarios y de los ciudadanos en general es aún escaso.

 Esta desinformación dificulta la necesaria prevención de su riesgo, así como la dificultad en la implementación de políticas efectivas de prevención por parte de las administraciones.

 Los profesionales de la atención primaria deben desempeñar un papel clave frente a este riesgo para la salud, tanto en la sensibilización como en su aplicación en la práctica clínica.

 

 

   

MEDI AMBIENT, GLOBALITZACIÓ I SALUT

Atenció: s'obre en una nova finestra. Imprimeix

20è Congrés de metges i biòlegs de llengua catalanaBLOC 3. MEDI AMBIENT, GLOBALITZACIÓ I SALUT

 20è Congrés de metges i biòlegs de llengua catalana

 

 MEDI AMBIENT, GLOBALITZACIÓ I SALUT

 

Mireia Gascon1,Josep Maria Antó2,Josep Martí3,Xavier Basagaña4,David Rojas5

Jordi Sunyer6

1ISGlobal, Barcelona Ctr. Int. Health Res. (CRESIB), Hospital Clínic - Universitat de Barcelona i Universitat

Pompeu Fabra (UPF). Barcelona (Barcelonès). Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la

2ISGlobal, Barcelona Ctr. Int. Health Res. (CRESIB), Hospital Clínic - Universitat de Barcelona i Universitat

Pompeu Fabra (UPF). Barcelona (Barcelonès). Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la

3Centre d'Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS). Barcelona (Barcelonès). Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la

4ISGlobal, Barcelona Ctr. Int. Health Res. (CRESIB), Hospital Clínic - Universitat de Barcelona i Universitat

Pompeu Fabra (UPF). Barcelona (Barcelonès). Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la

5ISGlobal, Barcelona Ctr. Int. Health Res. (CRESIB), Hospital Clínic - Universitat de Barcelona i Universitat

Pompeu Fabra (UPF). Barcelona (Barcelonès). Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la

6ISGlobal, Barcelona Ctr. Int. Health Res. (CRESIB), Hospital Clínic - Universitat de Barcelona i Universitat

Pompeu Fabra (UPF). Barcelona (Barcelonès). Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la

RESUM

En un món en constant procés d’urbanització els reptes per a un desenvolupament sostenible es concentren i es concentraran a les ciutats, que s’espera que pel 2050 acullin el 75% de la població a escala mundial. En efecte, els problemes derivats de la vida a les ciutats (contaminació de l’aire i acústica, el disseny urbà, les temperatures extremes, etc), estretament lligats al canvi climàtic, són i seran el centre d’atenció en matèria de salut pública, en la que també s’haurà d’abordar la qüestió de la justícia ambiental: a qui afecta més la contaminació atmosfèrica, el dissenys de les ciutats o la gestió del transport? qui és més vulnerable a aquestes exposicions? quines mesures podem prendre per assegurar una societat equitativa des del punt de vista de la salut ambiental?. En aquesta ponència es pretén donar un pinzellada de l’evidència científica que la salut pública i l’epidemiologia ambiental han aportat en els últims anys i que posa de manifest la necessitat de donar visibilitat i rellevància als determinants de la salut i en especial als riscos ambientals, concretament als entorns urbans. Finalment, es fa una reflexió sobre la necessitat d’abordar i posar en valor els problemes de salut ambiental amb estratègies i polítiques transversals i integrals que vagin més enllà de l’àmbit de la salut, i que han de passar per la millora de la salut del nostre planeta, altrament coneguda com a salut planetària.

 


 

 

   

Guies WECF per a la prevenció de tòxics a la vida quaotidina

Atenció: s'obre en una nova finestra. Imprimeix

El CAPS formem part d'aquesta organització internacional WECF :Dones a Europa per un futur comú

De la seva web hem traduit al castellà aquestes guies de prevenció de tòxics a la vida quotidiana

que ens semblem molt útils per comprar bé i evitar el tòxics.

  stopialtres

 

Sustancias químicas disruptivas (EDC)

Juguetes seguros

Productos limpieza

Cuidado personal

Cuidado Bebé

Reformas y decoración hogar

 

 

 

   

Informe disruptores endocrinos

Atenció: s'obre en una nova finestra. Imprimeix

 

 

1-9982998fd5petitEste informe UN ASUNTO TÓXICO  Cuenta la historia de como una importante iniciativa de salud pública de la UE ha sido bloqueda por grupos de lobby corporativo conjuntamente con protagonistas de la Comisión Europea. Muestra como la industria ha utilizado con éxito las tácticas de lobby. Este informe muestra como algunos funcionarios, a pesar de trabajar en servicios a cargo de la salud pública en la Unión Europea, parece que han servido a los intereses corporativos por encima de los intereses públicos.

   

Biomassa i Salut

Atenció: s'obre en una nova finestra. Imprimeix

Els perills de la crema de la biomassa. Josep Martí Valls

al Periodico de Catalunya 7 de Gener de 2014 

 

castellà : Los peligros de la quema de biomasa

   

dossier mal ambiente

Atenció: s'obre en una nova finestra. Imprimeix

Revista Mys 32 Dossier Los riesgos del mal ambiente

   

Pàgina 1 de 3